Tema og område: Berømte sicilianske filmkulisser

Sicilien har gennem tiderne dannet kulisser til et utal af klassiske filmperler! Hvad er det der tiltrækker filmfolk dertil? Er det sær gyldne lys, sicilianernes hjertelige livsglæde, lokalkulturens gæstfrihed og autenticiteten eller er det kysten og småøernes eksotiske særpræg? Ja, Siciliens byder på rigtig mange gode sider!

Film: the godfather trilogy (1972-1990)
instruktør: Francis Ford Coppola
Område: Taormina (Messina), Nordvest og nordøst Sicilien

Mange tror nok, at de sicilianske scener i de legendariske Godfather-film er optaget i og omkring Corleone (Mafiaens såkaldte højborg), men det er faktisk nogle helt andre byer på østsiden af Sicilien, der har lagt kulisser til bl.a. Giardini di Naxos ved Taormina, Castelmola og Savoca.

Film: Leoparden (1963)
Instruktør: Luchino Visconti
fra romanen af Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Genre: drama

Leoparden beskriver det sicilianske aristokratis undergang. Filmen bygger på roman af samme navn fra 1956 skrevet af den siciliansk forfatter Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957), hertug af Palma di Montechiaro og fyrsten af Lampedusa. Hans eneste roman, Leoparden, blev udgivet i 1958 – efter hans død og gjorde ham berømt.

Filminstruktør Luchino Visconti valgt nogle vidunderlige paladser og villaer. Vi tager en tur til Palazzo Gangi, Villa Boscogrande, byen Ciminna, Palermo, quartiere Kelsa, Piana degli Albanesi på Sicilien og Palazzo Chigi i Ariccia i provinsen af Rom.

Film: Mine aftner i Paradis (1989) 
Instruktør: Giuseppe Tornatore
Genre: drama
Området: Cefalù & Palermo, nordvestsicilien

Oscar vinderen “Mine aftener i paradis” fra 1989 fortæller historien om en drengs passion for filmen. Perioden er efterkrigstiden hvor faderløse Salvatore kommer om bag filmfremviseren i den lokale biograf i et lille siciliansk fiskerleje. Denne oplevelse ender i en karriere som filminstruktør.

Filmen er blandt andet optaget på Cefalùs gamle mole og på pladsen foran middelalderborgen i Castelbuono, som ligger ca. 30 km fra Cefalù. Det kendte torv fra filmen, hvor biografen ligger, er i byen Palazzo Adriano, som ligger inde midt på Sicilien syd for Palermo.

Film: Malèna (2000) 
Instruktør: Giuseppe Tornatore
Området: Siracusa, sydøstsicilien

Filmen Malèna fra år 2000 udspiller sig i Siracusa på Sicilien under Anden Verdenskrig.

Vi ser til de mest bemærkelsesværdige lokalitet er Domkirkepladsen Piazza Duomo i Siracusa, som filmens hovedperson passerer til fods. Der er desuden optaget scener i nabobyerne Noto, Messina og Taormina.

Film: L’uomo delle stelle (1995)
Instruktør: Giuseppe Tornatore
Området: Ragusa

Tornatores film blev optaget dels i provinsen Ragusa, hvor barokken dominerer ubestridt. Som det ofte sker i filmene fra instruktøren af Bagheria, bag de menneskelige historier, er der en følelse af nostalgi og bitterhed for noget, der er gået tabt og ikke kan vende tilbage.

tv-serie: Kommissær Montalbano (1999-)
Instruktør: Alberto Sironi
Området: Sicilien

Foredraget handler om den legendarisk italienske tv-serie Kommissær Montalbano (1999-) af instruktør Alberto Sironi. Krimiserien er baseret på en række romaner af den italienske forfatter Andrea Camilleri. Montalbanos krimiromaner har, siden debutåret 1994, solgt mere end femten millioner eksemplarer på verdensplan, og blev oversat i 40 lande.

Tv-serien foregår på Sicilien med udgangspunkt i øens pittoreske sydøstlige hjørne Monti Iblei, hvor de smukke UNESCOs barokbyer dominerer landskabet. Serien, som er blevet udsendt flere gange i dansk tv, har bl.a. medvirket til at Sicilien oplever et dansk turistboom.

 

Film: Postbudet (1994)
Instruktør: Massimo Troisi, Michael Radford
Området: Pollara på øen Salina, De Æoliske Øer

Postbudet fra 1994 er en intens og tankevækkende film, som handler om, hvordan de mennesker, man møder på sin livsbane, kan åbne helt nye verdener.

Landsby- og bodegascenerne er indspillede på den lille ø Procida ved Napoli, mens resten af filmen er optaget i Pollara på Salina, som er en af de 7 vulkan-øer nord for Sicilien, De Æoliske Øer. Pollara ligger oppe på en klippeskrænt i Porre-bjergets sekundære krater, hvor halvdelen er skredet i havet. Blandt filmlokaliteter er Nerudas lyserøde villa med havudsigt, som ligger mellem kirken og den lille havn inde bag en lille olivenlund. Her er mange af filmens scener optaget. Ved at fortsætte ad samme vej, kommer man ned til den lille havn med de ejendommelige grotter. Fra den lille havn kan man også se stranden ved klippevæggen. Ud over vandet er der en udsigt til naboøen Filicudi og den massive klippeblok Il Faraglione.